Historikk
MIDT-NORSK GASTROENTEROLOGISK FORENING (mngf)
Tekst skrevet av Ove J Lange, sykehuset i Molde.
MNGF ble startet høsten 1979 og er således landets eldste regionforening. Initiativtager var Ove J Lange, som da var reservelege på gastroseksjonen i Trondheim. Hermod Petersen, som nytilsatt gastroprofessor ved sykehuset, syntes ideen var god, og dermed kunne forberedelsene til det første møtet starte. Tanken var å samle Midt-Norge, inkludert Mosjøen og Sandnessjøen, til en gastroregion. Det første møtet ble avholdt i Trondheim 14. desember 1979 på Scandic Motorhotell. Pharmacia ved Hans Sølvik var teknisk medarrangør.
De to påfølgende møtene, i henholdsvis Trondheim og Molde, ble også organisert av Ove J Lange. Deretter har møtene gått på omgang mellom sykehusene i regionen.
Det ble etter hvert klart at foreningen ikke kunne leve på så uformell basis som i starten. Vi fant det derfor hensiktsmessig å lage et formål for foreningen og å etablere et styre for å ivareta foreningens fremdrift. Se vedtekter.
Gastroenterologiens historie i Midt-Norge
Gastroenterologiens historie i Norge er gjenfortalt i "Fra gastroenterologiens historie i Norge" – " Festskrift til Norsk Gastroenterologisk forenings 30-års jubileum" som kom ut i 1995. Alle som har tilgang til denne boken og er interessert i medisinsk historiske tilbakeblikk, bør lese denne.
Gastroenterologi har lenge før dette vært et område for interesserte leger, men det var først etter introduksjonen av fleksible endoskop rundt 1970 at grenspesialitets-interessen virkelig skjøt fart. Særlig da man så at dette ikke bare var et fag for universitetsavdelinger, men et fag for alle landets sykehus.
Det vi kan merke oss er at grenspesialiteten i fordøyelsessykdommer ble opprettet i 1972 og i gastroenterolgisk kirurgi i 1977.
Så til gastroenterologien i Midt Norge.
Den har nok fulgt en utvikling som i resten av landet, og i det nedenstående har jeg laget en viss fylkesvis/sykehusvis oversikt over de som de siste 30-40 år har satt sitt preg på den medisinske og den kirurgiske gastroenterologi i vårt område.
Jan Vilsvik, avgått professor i lungemedisin ved Sykehuset i Trondheim, var, så vidt jeg har brakt i erfaring, den første i Midt-Norge som gastroskoperte med fleksibelt skop. Dette var i 1969.
Møre og Romsdal
Det er blitt sagt at fylkeshelsesjefen i Møre og Romsdal, Kåre Mikkelsen, i ca 1974 fikk iverksatt innkjøp av gastroskop til alle fire sykehus i fylket, og at det var den offisielle starten på endoskopisk virksomhet.
Volda Sykehus
Yngve Norderval, kirurg, gastroskoperte ved Volda sykehus i1974. Han ivaretok gastroenterolgisk kirurgi ved sykehuset helt til han gikk av med pensjon. Arve Sæbø var gastrokirurg ved sykehuset fra 1984 til 1988.
Nils Hovdenak var fylkes første grenspesialist i fordøyelsessykdommer. Han ble ansatt i 1976, og innførte hele det endoskopiske armamentarium (gastroskopier, colonoskopier og ERCP) ved medisinsk avdeling, Volda sykehus. Da han reiste til Bergen i 1987, overtok Tom Hamre som medisinsk gastroenterolog.
Ålesund Sykehus
Overlege Egil Lien hadde, som generell kirurg, hånd om gastokirurgien fra tidlig '70 tall. Også han startet med gastroskopier i 1973/74. Gustav Hareide ble ansatt som gastrokirurg i 1992. Jorunn Sandvik ble ansatt som gastrokirurg i 2002. Hun ble Midt-Norges første kvinnelige gastrokirurg utenfor Trondheim.
Ved medisinsk avdeling var det, dengang reservelege, Tor Qvigstad, som starte med colonoskopier i 1974. Han reiste til Ullevål sykehus i 1975 og da overtok Ove J Lange colonoskopiene og gastroskopiene ved medisinsk avdeling. Mens han var ansatt på Ullevål, var Tor Qvigstad en meget viktig faktor i utdannelsen av colonoskopører i Norge. Han vendte tilbake til Ålesund som sykehusets første medisinske gastroenterolog i 1980. Da ble ERCP som undersøkelse innført. Roar Tronstad var gastrooverlege fra ca 1988-98, da han flyttet til østlandet. Ragnar Eriksen ble den andre gastrooverlegen ved medisinsk avdeling. Han er Midt-Norges ekspert og ressursperson på gastroenterologisk ultralyd.
Molde Sykehus
Ved Molde sykehus, var det først og fremst indremedisinsk avdeling ved overlege Kjell Ytrehus og deretter ass.overlege Audun Heskestad som fra 1974 hadde hånd om gastroskopier og etter hvert colonoskopier. Ove J Lange ble ansatt som grenspesialist i gastroenterologi i 1981 og innførte ERCP ved sykehuset. Medisinsk avdeling har hatt utdannelse for grenspesialister fra 1986.
Esben M Riise ble ansatt i 2003.
Ved kirurgisk avdeling, hadde man i starten den uvanlige løsningen og la en ortopedisk kirurg/generell kirurg ("gastroped") ta seg av den kirurgiske gastroenterologi. I 1984 i ble Leif Ø Heen ansatt som gastrokirurg. Da han sluttet i 1988 ble stillingen som ble overtatt av Arve Sæbø. Inge Holm Nygaard ble ansatt som gastrokirurg i 1995, Valmontas Valiukenas fra 2007.
Kristiansund sykehus
Som generell kirurg var det Ludvik Hope som startet med colonoskopier ved sykehuset., men da vanligvis i full narkose. Hope var også tidlige ute med "by-pass"-operasjoner mot fedme. I 1976 hospiterte overlege Knut Tjørstad, medisinsk avdeling ved Ålesund sykehus og fikk opplæring i gastroskopi som medisinsk avdeling da hadde ansvaret for. Ivar Blix ble ansatt som grenspesialist i fordøyelsessykdommer i 1989. Tom Hamre skal ha vært den første som gjorde ERCP i Kristiansund.
Sykehusmiljøet i Kristiansund har tydelig vært positivt fremmende på unge leger som opp gjennom årene har villet inn i det medisinske og kirurgiske fagområdet: Arne Hasvoll, Eilif Brenna, Ivar Blix, Ellen Melsom, Ralf Herter, Gjermund Johnsen og Brynjulf Ystgård.
Sør – Trøndelag
St. Olavs hospital
Den som startet den moderne endoskopiske gastroenterologi i Trondheim, var Carl Erik Berg, som var assistentlege og reservelege ved medisinsk avdeling på 1970 - tallet. Han systematiserte og organiserte innføringen av gastroskopier, colonoskopier og ERCP ved sykehuset og drev samtid en gastroenterologisk sengepost. Da han sluttet ved sykehuset etablerte han den førte endoskopiske virksomhet i privatpraksis i Midt-Norge. Jan Petter Blomhof (1978 – 1979) var sykehusets første professor i medisinsk gastroenterolog. Etter ham ble Hermod Petersen (1979) ansatt, og har satt sitt varige preg på medisinsk gastroenterologi i Midt-Norge. Så økte den professorale staben med Helge Waldum (1981), Arne Sandvik (1994) og Per Martin Kleveland. Sistnevnte er blitt en av landets ledende ERCP eksperter.
Hans Chr. Eriksen stod som ansvarlig for den kirurgiske gastroenterologi i Trondheim i 1970 og tidlig 1980- årene. I 1982 ble Helge Myrvold ansatt som professor i gastroenterologisk kirurgi. Han er en av Skandinavias store på reservoirkirurgi. Gjermund Johnsen er gastrokirurgisk overlege fra 1991. I 1995 ansettes Jon Erik Grønbech som professor. Arne Wibe i 2006. St.Olavs Hospital har etablert et Nasjonalt senter for avansert laparaskopisk kirurgi (NSALK). Dette er Ronald Mårvik fortjeneste og hjertebarn. Han er førsteamanuensis fra 2005. Ved røntgenavdelingen hadde Per Røysland primæransvaret for gastro-røntgen. Dette ansvaret ivaretas nå av Reidun Fougner og Marit Olstad.
Orkdal sykehus
Ved medisinsk avdeling var det overlege Emil Edwin som startet med gastroskopier og med colonoskopier i hhv 1976 og 1977. Men også reumatologen, Ivar Hidle, og Ulf Rian, som overtok Edwins stilling, gastroskoperte. Den fulle endoskopitjenesten (gastroskopi, colonoskopi og ERCP), ble først startet på da Jon Langtind i 1990 ble ansatt som sykehuset medisinske gastroenterolog. Vidar Fykse ble ansatt som gastroenterolog i 2000. Gastrokirurg ved sykehuset var først overlege Laino. Nå er det Rimantas Rükas, og Bjørn Hansen.
Nord Trøndelag
Levanger sykehus
Jan Dybdal var, (etter Vilsvik), sannsynligvis den neste som gjorde endoskopi i Midt-Norge. Han var da reservelege i Levanger. Han ble etter et lengre Ullevål-opphold, en doktorgrad, og 2 overlegeår i Namsos, et skattet overlege og orakel i klinisk gastroenterologi ved St.Olavs Hospital. Erik Ellekjær var ansvarlig for og innførte den kliniske og endoskopiske gastroenterologi i Nord-Trøndelag. Han ble ansatt som overlege i 1973, og var med små avbrudd, ansatt på Levanger sykehus til han ble pensjonist, og har han ikke sluttet så jobber han enda. Ulf Fjøsne ble ansatt som medisinsk gastroenterolog i 1986. Bård Haugnes har væt grenspesialist fra ca 2007.
Tormod Bjerkeset ble ansatt som gastrokirurg sykehuset i 1980. Han var, inntil han gikk av med pensjon, et kraftsenter for gastroenterologisk kirurgi i Midt-Norge, og et godt eksempel på at god klinisk forskning ikke bare gjøres ved universitetsklinikker. Knut Skreden ble ansatt som sykehusets 2. gastrokirurg i 1988. Tom Harald Edna og Arne Sollie er også gastrokirurger ved sykehuset.
Namsos sykehus
Wenche Frogn Sellæg ble ansatt som medisinsk overlege ved Namsos sykehus i 1974, og var den som hadde ansvaret for klinisk gastroenterologi og endoskopiske virksomheten ved sykehuset. ERCP'er lært hun av Erik Ellekjær i Levanger. Hun utdannet seg etter hvert til geriater. Jan Dybdhl var sykehusets første overlege og grenspesialist i fordøyelsessykdommer.(1984 – 1986). Kjell Kanelønning ble ansatt i 1991.
Leiv Haug og Øyvind Moen tok seg, som generelle kirurger av den gastroenterologiske kirurgi ved sykehuset. I 2000 og i 2003 ble h.h.v Halvard Græsli og Robin Gauset ansatt som gastrokirurger
Namsos sykehus har ansvaret for fedmekirurgien i Nord-Trøndelag